Παγκοσμιοποίηση και Παράδοση

Η σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση, η κρίση Αρχών και Αξιών που ζούμε, είναι φυσική συνέπεια της πολιτικής, οικονομικής αλλά και κοινωνικής διαφθοράς που μαστίζει όλες τις χώρες της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας μας. Το τραγικό είναι ότι ενώ όλοι είμαστε θύματα αυτής της βάρβαρης κατάστασης, δεν είμαστε αμέτοχοι και εμείς οι ίδιοι!

Συμμετείχαμε όλοι όσοι πιστέψαμε ότι η ευτυχία μας εξαρτάται από την απόκτηση και κατανάλωση αγαθών. Συμμετείχαμε όλοι όσοι βολευτήκαμε με μια «δημόσια θεσούλα» παραμερίζοντας άλλους που την άξιζαν. Συμμετείχαμε όλοι όσοι ιτους πάσης φύσεως εμπόρους και διαχειριστές εις βάρος των παραγωγών και ιδιοκτητών. Συμμετείχαμε όλοι όσοι καταστρέψαμε την εθνική παραγωγή, κερδοσκοπώντας με τα προϊόντα των πολυεθνικών.

Όταν ένας λαός βυθίζεται σ΄ ένα «παγκόσμιο τέλμα», τότε ψάχνει λύσεις στις ρίζες του. Ανατρέχει στην Ιστορία του, τον Πολιτισμό του, την Παράδοσή του.

Εμείς, από το 1985 ,οργανωμένα και συλλογικά, μέσα από το φορέα που δημιουργήσαμε, κρατάμε ζωντανή τη φλόγα της παράδοσής μας με «θρησκευτική ευλάβεια» και αφοσίωση.

Ζούμε για την παράδοση, αλλά δε ζούμε από αυτήν. Για ΄μας η παράδοση είναι τρόπος ζωής, είναι ψυχική ανάγκη, είναι αντίσταση στη βαρβαρότητα της υποκουλτούρας και των υποπροϊόντων που καθημερινά «βομβαρδίζουν» τη χώρα μας και σερβίρονται από τα Μ.Μ.Ε. ως «ανώτερος» πολιτισμός. Τα ήθη, τα έθιμα, η μουσική, οι χοροί, τα τραγούδια, η συλλογή λαογραφικού υλικού, ενδυμασιών, κειμηλίων, το λαϊκό θέατρο, τα δρώμενα του λαού μας, ήταν και είναι η καθημερινή μας ασχολία.

Αυτοί που ειρωνεύονται την επιμονή στην ελληνική παράδοση – και συνήθως είναι εκφραστές πάσης φύσεως «ευαισθησίας» πλην της εθνικής- και αυτοί που κρυφογελούν με το «ρομαντισμό» ή την «αφέλεια» όσων ασχολούνται με την παράδοση, εκτός του ότι εξυπηρετούν πάσης φύσεως συμφέροντα πλην των εθνικών, θα «κλάψουν» όταν αντιληφθούν ότι οι επόμενες γενεές των Ελλήνων και όλης της ανθρωπότητας θα διασκεδάζουν με τη δική τους σημερινή συμπεριφορά. Θα εκπλαγούν όταν συνειδητοποιήσουν ότι αυτοί ήταν οι «αφελείς» που χαζογελούσαν με τις τελετές και τα δρώμενα των Αρχαίων Ελλήνων και όχι οι Αρχαίοι και οι σημερινοί Έλληνες που τα πραγματοποιούν.

Κ. Αλεξανδρίδης
Πρόεδρος Ε.Σ.Δ.Δ.Π.Κ.
«ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ»

«Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει»

Την Τρίτη 24 Μαρτίου 2009, το Σωματείο μας, μέσα από ένα ταξίδι διάρκειας δυόμιση ωρών ζωντάνεψε επί σκηνής μνήμες και εικόνες 180 ετών, από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα (1829-2009).

Μώμος - Μωμόγεροι

Μώμος: Θεός του γέλιου και της σάτιρας, προσωποποίηση της μομφής και της κατηγορίας.
«…Νυξ δ΄έτεκε στυγερόν τε Μόρον και Κύρα μέλαιναν
και θάνατον τέκε δ΄Ύπνον, έτικτε δε φύλον Ονείρων
δεύτερον αυ Μώμον και Οϊζύν αλγινόεσσαν
ου τινί κοιμηθείσα Θεών τέκε Νυξ ερεβεννή»

Νέα και Ανακοινώσεις

Η Βασιλόπιτα του Σωματείου

Στις 26 Μαρτίου 2011 το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Τμήμα παιδικό (προσχολικό) : Δευτέρα : 18.00 - 18.30 Τμήμα εφηβικό : Δευτέρα   : 18.30...

Για τρίτη χρονιά οι Μωμόγεροι στη Ματσούκα της Τραπεζούντας

Για τρίτη συνεχόμενομενη χρονιά και συγκεκριμένα το Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011 , θα αναβιώσει το δρώμενο...

Λίστα Επικοινωνίας

Γραφτείτε στη λίστα επικοινωνίας για να σας στέλνουμε τα νέα μας

rolex bezel replacement cost tag heuer aquaracer link removal fake watches replica tag heuer watches paypal rolex yachtmaster gold and blue replica watches womens 14k gold watches montblanc timewalker replica watches fake watches breitling chronoliner b04 boutique edition replica watch info trusted dealers rolex replica